Thursday, December 16, 2010

AKU MASIH DARA..okey!!!

perghhh....gerun seyyy dengar tajuk entry wa ni..tapi wa bkan nak cite pasal dara sape-sape kat sini..kang silap-silap kene band plak blog wa ni..saje nak share kat lu orang cite ape yg kuar ari ni kat punggung panggung berdekatan ngan lu orang...cite yang paling wa tunggu-tunggu dari Dec last year der..meh wa nak cite sinopsis die..
Sebuah filem yang menyentuh isu kerosakkan akhlak di kalangan remaja dan mengupas ragam kehidupan gadis-gadis zaman sekarang yang bebas dewasa tanpa bimbingan ibubapa yang terlalu sibuk mencari wang bagi menyara kehidupan. Aleesya, Sofea dan Hani merupakan tiga rakan rapat yang mempunyai latarbelakang keluarga yang berbeza. Masing-masing juga mempunyai pandangan berbeza tentang Islam, berdasarkan cara mereka dibesarkan oleh ibubapa masing-masing. Aleesya(Yana Samsudin) mempunyai didikan agama yang asas – boleh mengaji dan tahu sembahyang.

Namun, membesar dalam persekitaran yang serba moden dan sosial menyebabkan beliau leka pada tuntutan agama. Sofea(Raja Farah) pula dibesarkan tanpa didikan agama, Sofea dibesarkan dalam suasana serba kebaratan, Sofea tidak tahu solat dan tak tahu mengaji. Hidupnya penuh dosa dan noda sehingga dia kurang tenang walaupun mempunyai segalagalanya. Hani(Diana Amir) pula membesar dalam keluarga yang susah. Beliau kurang didikan agama lantaran ibubapa yang terlalu sibuk mencari sesuap nasi untuk mereka sekeluarga. Hani senantiasa menyalahkan ibubapanya dan adakala salahkan Tuhan kerana tidak mengubah nasib beliau sekeluarga. Untuk hidup senang, beliau mengambil jalan mudah, menjadi pengedar dadah secara kecil-kecilan dan menjerumus dalam hidup penuh noda, dunia yang mana semuanya ‘halal’.

Hani mendapat bekalan dadah daripada teman lelakinya, Zachery(Farid Kamil), yang merupakan ketua pengedar dadah di kawasan flat tempat tinggalnya. Perbezaan pandangan mereka tidak menghalang persahabatan mereka bertiga sehingga kemunculan Firdaus(Ashraf Muslim), sepupu Aleesya yang warak. Firdaus pentingkan hukum Tuhan dan beliau sedar, sebagai seorang Islam yang berpendidikan, adalah menjadi tanggungjawabnya untuk mendidik saudara Islam yang terlencong. Firdaus yang berasal dari kampung, datang ke Kuala Lumpur untuk mengikuti kursus keusahawanan, dan menumpang di rumah bapa saudaranya yang juga bapa kepada Aleesya. Menyedari Aleesya hilang arah, Firdaus sering menegur tindak tanduk Aleesya, menyebabkan Aleesya amat membenci Firdaus kerana terlalu ‘menjaga tepi kainnya’.

Namun, kehadiran Firdaus mulai mengubah diri Sofea yang mencari ketenangan. Sofea yang sudah puas hidup tanpa agama, menemui ketenangan apabila berkawan dengan Firdaus. Menerusi Firdaus, Sofea belajar tentang Islam dan mulai menyintai agama yang selama ini, sekadar status di kad pengenalannya. Kemesraan antara Firdaus dan Sofea, menyebabkan Sofea mula renggang dari Aleesya dan Hani. Sofea yang mahu Aleesya berubah mulai dimusuhi Aleesya yang menyangka Sofea berlakon untuk meniduri Firdaus. Apabila Sofea mengikut Firdaus ke kampung, bagi mendalami Islam tanpa gangguan, Aleesya semakin liar dan mula hilang pertimbangan sehingga sanggup mengikut Hani ke dalam dunia ‘pil khayal dan parti seks bebas’. Semasa mengikuti sebuah parti seks yang dianjurkan oleh Zachery, Aleesya ‘hilang dara’, menyebabkan beliau tersedar dari kebodohannya.

Hani yang sudah lama ‘hilang dara’ cuba tenangkan Aleesya dan memberitahunya, pada zaman sekarang, dara tidak penting. Menyedari beliau bukan dara lagi, Aleesya yang hilang maruah, mengambil keputusan untuk bertaubat dan mendekatkan diri dengan Allah. Beliau meminta bantuan Firdaus untuk mendidiknya juga menyelamatkan maruahnya dengan cara menikahinya. Aleesya ditemani Hani, pergi ke kampung Firdaus. Permintaan Aleesya menyebabkan Firdaus berada dalam dilemma, kerana Firdaus yang sudah tertarik pada Sofea, berjanji mahu mengahwini Sofea. Sofea pula memberitahu Firdaus bahawa walaupun dia hidup tanpa agama, dia masih dara kerana dia berpegang pada pegangan bahawa, ‘mahkotanya’ hanya untuk seorang lelaki yang boleh mendidiknya menjadi isteri yang baik.Pelakon
Farid Kamil

Raja Farah
Ashraf Muslim
Yana Samsudin
Diana Amir
Dian P.Ramlee
Rahim Jailani
Riezman Kuzaimi
Kuna

Pengarah : Ahmad Idham
Penerbit : Metrowealth Movies Production Sdn.Bhd
Tarikh Tayangan : 16 Disember 2010
(wey ari ni la tu..)p/s 3: wow....sebuah lagi filem yg mengupas isu hidup remaja skrg..lihat dari sinopsis, lebih kpd pengajaran dan latar kehidupan masyarakat khususnya remaja..harap2 ada mesej yg berguna yg boleh menjadi cahaya kpd masyarakat.ni kisah budak2 clubbers yang terlibat dengan gejala dadah dan seks bebas..ect..wa memang saje nk kuarkan entry ni ari ni..date yang same filem ini d'tayangkan :D

4 comments:

Fahim 'n Alin said...

mcm best tjuk dia

asiah fly, ssh lah nak baca blog ko. tulisan dia.penat aku julingkn mate

asiah Fly said...

wa xreti r nak kasi blakang die cm sbelah knan (profile wa tu sume)..yg transparent tp ade gelap sket...wa bdk bru blajae der..lau lu tau kasi ajar sket..wa sndiri bce blog wa pun kdang2 pening pale..x_x

Fahim 'n Alin said...

hahaha.. gua lg buta tuli. gua taw taip dan publish je..ehehehehe

tapi ni mcm da ok je?

asiah Fly said...

tu r..1 ari der wa usahakan..n akhirnya wa berjaya..hahaha